KARATE ETIKETT

Aki magát lealacsonyítja, fölemelkedik;
Aki fölemeli magát, alább kerül.
(Lao- Ce)

A karatéka öltözéke a karate- gi. A karatéka köteles öltözékét tisztán, gondosan viselni, övét szabályszerűen megkötni. A karate- gi- n feliratot, címert nem viselhet, kivéve a gyártó cégjelzést, a klubjelvényt, vagy a nemzeti címert. A karate- gi alatt egyéb, látható ruházatot nem viselhet, kivéve a lányok, akiknek a fehér trikó engedélyezett. Tilos az edzés alatt a testi épséget veszélyeztető tárgyak viselése, mint óra, gyűrű, karkötő, nyaklánc, stb. A körmöket rövidre kell vágni, és tisztán kell tartani.

Az edzés kezdetén, az első találkozáskor a karatéka köteles üdvözölni az edzésvezetőt, és a magasabb fokozatú társakat.

/a tiszteletadás végrehajtása: jobb lábat a balhoz zárod, sarkak összeérnek, lábfejek V- alakban, enyhén meghajolsz, tekinteted a tisztelgés irányába néz, és az OSS szócska kiejtésével zárod. /

Az edzőterembe való be- és kilépéskor szintén tiszteletet kell adni a dojo- nak. Az edzés kezdetéig a karatékák csendben, önállóan gyakorolnak. Ha valaki késik, és már folyik az edzés, a teremnek való tiszteletadás után seiza- ba (japán- ülés) kell ereszkedni, és várni az edzésvezető engedélyére. Majd újra tiszteletadást kell végrehajtani még seiza- ba, és csak utána lehet beállni az edzésre.

/ seiza: először a bal térd ér le, majd a jobb; bal lábfej alul, és a sarkakra ülünk. Kezek a combon, tenyérrel lefelé, váll leeresztve, hát egyenes. Köszönéskor előbb a bal kéz, majd a jobb kéz ér a földre, a mutató- és a középső ujjakkal egy háromszöget alkotva. Meghajláskor a homlok a háromszög közepébe kerül. A köszönés (oss) után szintén a bal kéz kerül először a térdre, majd a jobb.

Az edzés kezdetén és végén a tanulók övfokozat szerint felsorakoznak az edzővel szemben (saisatsu). Az edző utasítására seiza- ba ereszkednek, majd a szellemi összpontosítás (mokuso) következik behunyt szemmel. Mokuso- yame vezényszóra a koncentrálás véget ér, majd a rangidős karatéka vezényli a tiszteletadásokat a következőképpen:

Edzés elején:
  SHOMEN NI REI! / sómen ni réj/:
  - szó szerint: "Előre hajolj meg!"
Köszönés, tiszteletadás az oltárnak.
"Egy irányba haladunk!"
SENSEI ONEGAISHIMASU REI! /szenszej ánágájsimászu réj/:
  - felkérés a mesternek az edzésre.
SEMPAI NI REI! / szempáj ni réj/:
  - köszönés a rangidős karatékának.
Edzés végén:
SHOMEN NI REI!
SENSEI DOM ARIGATO GOZAIMASTA! /szenszej dóm árigátó gozájmásztá/:
  - köszönet a mesternek az edzés megtartásáért.

SEMPAI NI REI!

A karate edzéseken nagy a fegyelem és csak egy alapszabály létezik: "MINDIG AZT CSINÁLD, AMIT A MESTER MOND!"

Nem megalázkodásról van szó, hanem arról, hogy a testtel együtt a lelket, az akaraterőt is nevelni kell. Másfelől pedig eredményesen csak fegyelmezett körülmények között lehet dolgozni és tanulni.

Ne várja senki, hogy pár héten belül valamiféle titkos tudás birtokába kerül. A haladás hosszú évek kitartó munkájával érhető el. Érdemes elhinni, nagyon megéri. Nem csak azért, mert biztonságosabban sétálhatunk esténként az utcán, hanem azért is, mert megmutatja a kiegyensúlyozott, boldog élet felé vezető utat.