A shito- ryu karate története

A karate szülőföldje Okinawa. Okinawa Kína és Japán között helyezkedik el, és a Rjúkjú- szigetcsoport legnagyobb szigete. Történelmét földrajzi fekvése nagyban meghatározta. Kultúráját kínai és japán hatások alakították. A pusztakezes küzdelem alapjául a kínai saolin irányzat szolgált.

Az Okinawa- te (okinawai kéz), ahogy abban az időben nevezték, fokozatosan fejlődött ki a szigeten. Kialakulását nagyban befolyásolta, hogy az 1300- as évek közepén a király rendeletben tiltotta meg a polgári személyek számára a fegyverviselést. Az 1600- as évek elején a szigetet japán katonaság szállta meg, és a fegyverviselést ezután minden okinawai számára megtiltották. Az ellenálláshoz a japánokkal szemben köznapi eszközöket kezdtek alkalmazni, és így alakult ki a sajátos okinawai fegyverhasználat, amely a pusztakezes küzdelem művészetének része lett.

Okinawán a karaténak 3 irányzata volt: a shuri, a naha és a tomari. Ezek az irányzatok egy- egy helység, illetve város nevéből alakultak ki.

A shuri első nagymestere Sakugawa volt. Az ő tanítványa volt a shuri- te legendás mestere, Matsumura Sokon, akiről számos csodás történetet mesélnek. Győzelmeit nem csupán technikai ügyességével érte el, hanem a lélektan gyakorlati alkalmazásával is. A királyi család oktatója volt.

Matsumura tanítványa, Anko Itoshu (1830- 1915) mestere volt Kenwa Mabuninak és Gichin Funakoshinak (1868- 1957), aki a shotokan stílust kialakította Japánban.

A másik karateirányzat megalapítása, amelynek központja Naha város lett, Higaonna Kanryo (1845- 1915) nevéhez fűződik. Tanítványai közül a leghíresebb Chojun Miyagi (1887- 1953) volt, aki rendszerezte mestere tanításait, és kiegészítette a Kínában töltött évei során elsajátított légzés- és lelkigyakorlatokkal és más kínai küzdelmi elemekkel. Az új módszert gojunak nevezte, a kemény (go) és a lágy (ju) szavak összevonásából.

Kenwa Mabuni két mestertől is tanult, Anko Itosutól és Higaonna Kanryótól. Egyesítette a dinamikus, gyors, hosszú mozgássorozatot és a stabil, körkörös, rövid, erős mozgásrendszert, és megalapította a shito- ryut. Ezért a shito- ryu stílusra jellemző, hogy a hagyományok tiszteletben tartásával kétféle mozgásrendszer található meg benne, különösen a katákban, a formagyakorlatokban. A shito- ryu 60 katája közül, fele a shotokan, másik fele a goju- ryu stílusra hasonlít.Kenwa Mabuni a shito- ryu megnevezést két mestere iránti tiszteletből, nevük kezdőbetűjéből alakította ki.

SHURI NAHA TOMARI


SHITO - RYU

Mabuni híres tanítványai közé tarozott Teruo Hayashi, aki a senshin- kai vezetője lett Kuniba halála után. Később létrehozta a Hayashi- ha shito- ryut.

A shito- ryu a négy tradicionális karatestílus egyike:

  • SHITO- RYU
  • SHOTOKAN
  • GOJU- RYU
  • VADO- RYU
Miben más a shito- ryu?

A válasz egyszerű: a shito-ryu nagy súlyt helyez a hagyományok megőrzésére, tiszteletére, de bátran használja más stílusok jó technikáit is a sajátjai mellett. Fontosnak tartja a katák tanulását (ebben a stílusban van a legtöbb kata), és jó viszonyt alakít ki más stílusokkal. Mozgásanyagában a shiko- dachi és a neko- ashi- dachi jelentős szerepet kap. A kumitében fontosnak tartja stratégiák kidolgozását és gyakorlását.