SOKE TERUO HAYASHI (10. DAN)
1924- 2004

1997 augusztusában volt szerencsém részt venni a Fort Meyersben (USA) megrendezett Hayashi- ha Shito- ryu karate stílus világbajnokságon, melyet shihan Julius Thiry, az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Karate Szövetségének elnöke koordinált. Az ötévenként lebonyolított verseny rangját emelte, hogy jelen volt SOKE TERUO HAYASHI - akkor még csak 9. danos nagymester, a Japán Karate Szövetség elnöke.

Tizenöt ország 800 sportolója vett részt a rangos viadalon. A félszáz tagú magyar küldöttségből 32 versenyző és három bíró lépett a küzdőtérre a háromnapos rangadón. A Balatonlellei Sportegyesület színeiben induló 4 versenyző a következő eredményeket érték el Sensei Zallel László vezetésével:

KENYÉR ZOLTÁN: kumite: I. hely;  
KENYÉR TÍMEA: kata: II. hely;  
KÖTÉL BERNADETT: kumite:I. hely; kata: III. hely
KÖTÉL HENRIETTA: kata: II. hely; kumite: III. hely

A szakmai felkészítést elősegítette, hogy a verseny előtti napokban továbbképző szemináriumokon vehettünk részt, ahol maga Soke Teruo Hayashi is - 73 évesen - tartott foglalkozást.

Akkor, 18 évesen jöttem rá, hogy a karate az a sport, ami nincs korhoz kötve, és hogy kellő kitartással, tanulással és folyamatos inspirációval akár életem végéig is űzhetem ezt a harcművészetet, a KARATÉT.

"A KARATE CÉLJA
nem a győzelem, hanem
a gyakorlatok tökéletesítése
és a jellem fejlesztése."
(Funakoshi Gichin)

A karate és a kobudo legendás mestere, soke Teruo Hayashi 1924-be született Japán Naha városában. Sok társához hasonlóan, gyermekkorában először ő is judózni tanult. Kosie Kokuba és Mabuni mesterek közvetlen tanítványaként sajátította el a később olimpiai sporttá lett cselgáncs technikáit, s végül a 3. dan övfokozatot is megszerezte. A karate azonban egyre jobban érdekelte.

Annak érdekében, hogy a karaténak ne csak a Japánban művelt változatát ismerje meg, hanem a karate gyökereit is, 1955- be elutazott a karate szülőhazájába, Okinawára. Ott karatét és fegyveres harcművészetet tanult Shoshin Nagaminétól, valamint Kenko Nakaimától. Nakaima mester nagyon megválogatta, hogy kiknek adja át speciális tudását. Hayashit is csaknem egy év kemény próbálkozás után fogadta tanítványául, aki így első kívülállóként tanulhatta meg és oktathatta az addig féltve őrzött stílust.

Hayashi a dojo /gyakorló-edzőterem/ megválasztásának nagyon furcsa módját választotta. Besétált a dojoba, és kihívta a senseit egy harcra. Ez természetesen felháborította a jelen lévő tanítványokat, és ragaszkodtak jogukhoz, hogy megtanítsák kesztyűbe dudálni az idegent, mielőtt szeretett senseiük leereszkedne arra a szintre, hogy elfogadja egy kezdő kihívását. Ez manapság már ritkán fordul elő, de amikor Hayashi fiatal volt, mindennapi gyakorlatnak számított és a következőképpen működött

A kihívónak először a legalacsonyabb rangú tanítványt kellett legyőzni a dojoban. Ha a kihívó legyőzi a tanítványt, akkor jogot nyer a következő tanítvány kihívására és így tovább, amíg ki nem kap, vagy le nem győzi a dojo sempaiat /első számú tanítványt/. Ekkor és csak ekkor szerzett jogot a sensei kihívására, de általában joga van a hely és az időpont kiválasztására- jutalomként a korábbi erőfeszítéseiért.

Hayashi nagyon kemény harcosnak bizonyult. Hírhedtté vált és nagyon jó kumitéssé. Olyannyira, hogy a dojok rendszerint nem engedték be az edzőtermeikbe. Persze voltak olyanok is, akik elfogadták a próbatételt. Amikor Hayashi kikapott, beállt tanoncnak. Végül is mit tanulhatott olyanoktól, akiket legyőzött! Hayashi így gyűjtötte tudását és vívta ki az okinawaiak megbecsülését.

Hayashi kitartásának köszönhetően nagyon sok tapasztalatra tudott szert tenni Okinawán. Főbb tanárai Shoshin Nagamine és Kenko Nakaima voltak. Nagamina senseitől a Shuri és a Tomari származású katákat tanulta, melyek leginkább a hosszú állásokra és az ezek közötti gyors mozdulatokra összpontosítanak.

Okinawáról visszatérve megalapította saját stílusát, amely egyaránt épült a japán és az okinawai elemekre. A Hayashi-ha shito-ryu fontos és elválaszthatatlan része számos okinawai technika. Hayashi 1960-ban megalapította saját kobudo - iskoláját, a kenshin ryut.

Soke Teruo Hayashi technikai igazgatója volt a WUKO - nak, amelyet később WKF (World Karate Federation) néven szerveztek újjá. Emellett más hasonlóan fontos tisztségekbe is megválasztották, így például a WKF bírói testületének elnökévé. A Japán Karate Szövetség a 10. dan adományozásával ismerte el munkáját és a karate érdekében tett erőfeszítéseit. Hayashi mesterrel kapcsolatban feltétlenül meg kell említeni a kobudoban elért tudását, amelynek szintén 10. danos mestere volt.

2004. szeptember 25-én, Tolnán, karate versenyen voltunk. Akkor kaptam a hírt: 2004. szeptember 24-én Soke Teruo Hayashi távozott közülünk. Egy perc néma csendben tisztelegtünk a mester előtt. De ez az egy perc minden karatés szívében és lelkében egy életre kell, hogy szóljon! Emlékét, tehetségét, tanításait örökre megőrizzük!

OSS!